Az új C4-es felidézi a Citroen történelmét

A régi név alatt 2020 végén egy elektroautó tér vissza.
Az új C4-es felidézi a Citroen történelmét

Egy kissé úgy tűnt, mintha a francia Citroen márkánál visszaszorultak volna a kompaktautók. Erre cáfol rá a legújabb Citroen C4-es, ami új trükköket is bemutat, és ezzlel egyidejűleg teret ad a Citroen büszke avantgárd örökségének is.

A korábbi C4-esől a Cactus átveszi a megemelt padlót és a SUV-ok más jellemzőit is. Ilyen például a kipárnázott műanyagborítás a kerék tokján. A C-gerinc ugyanakkor olyan Citroen-klasszikusokat idéz fel, mint a GS és a CX, míg elől a LED-es fényszórók az autótörténelem első fényszóróira emlékeztetnek, amiket a Citroen DS hozott be a köztudatba 1955-ben. Kizárólag a Citroenre jellemző különlegesség ezen felül a hidraulikus rugózás.

A C4-es az elektromosított kisautók, így például a Peugeot 208-as és az Opel Corsa motorszerkezetét vette például: 50 kilowattórás akksikapacitás érhető el a jármű padlója alá építve, ami akár 350 kilométerig terjedő utazási távot is lehetővé tesz. Aki naponta ingázva tesz meg 20 kilométert munkába és vissza, kijön heti egy akksitöltéssel is.

A 100 kW-s, 136 lóeős motorteljesítmény 9,7 másodperc alatt gyorsítja százra autónkat, a legmagasabb sebességet a mérnökök 150 km/óránál határozták meg. Az akksira 8 év, vagy 160.000 kilométer a garancia.

Benzin- és dízelmotor is van a választékban: az egyik egy háromhengeres benzinmotor 1,2 literes űrtartalommal és választhatóan 100, 130 vagy 155 lóerős sebességgel, a másik egy négyhengeres dízel 100 vagy 130 lóerővel. 2022-től ezen felül mild hibrid-változatok is előrhetővé válnak majd.

Belül a Citroen egyedi stílussal bír: az új C4-esben a pilótafülke keskenyebbnek és csökkentett méretűnek hat a Peugeot-hoz, DS-hez vagy Opelhez képest. A legtöbb gombot a Citroen kitiltotta innen: a klímát, a médiaeszközöket és a navigációt is touchscreen irányítja.

A vezető előtt a korszellemnek megfelelően egy második képernyő is található, ezen netezhetünk az anyósülésről. Ami pedig az utazási segédeket illeti, egy 180 fokos hátsó kamera és egy trailer-stabilizáló is segíti a biztonságos haladást.

Kapcsolódó cikkek

Felfrissült a BMW ötös sorozat

BMW ötös sorozat - Lágy hibridek, tölthető hibridek és megújulás

Felfrissült a BMW 5-ös sorozat, már két lágy hibrid is található a kínálatba

Gépjármű vásárlás menete

Gépjármű vásárlás menete

Manapság azt hinnénk, hogy a technológia világában a gépjármű adás-vétel egy gyors és egyszerű folyamat.