Gépjármű vásárlás menete

Manapság azt hinnénk, hogy a technológia világában a gépjármű adás-vétel egy gyors és egyszerű folyamat.
Gépjármű vásárlás menete

Manapság azt hinnénk, hogy a technológia világában a gépjármű adás-vétel egy gyors és egyszerű folyamat. Pedig sokszor okozhat gondot mind a két fél számára. Ebben a cikkben arról számolunk be, hogy mit kell tenni, ha egy autót szeretnénk vásárolni.

Mit kell tenni ha vásárolni szeretnénk egy autót?

Amikor autó vásárláson gondolkodunk jó alaposan körül kell nézni az autópiacon, hogy ne érjen bennünket csalódás a vásárlás után. Tudni kell, hogy új vagy használt autót szeretnénk vagy tudunk vásárolni, függően a pénztárcánk által kínált lehetőségektől. Minden esetben a kiválasztott autó előéletét ellenőrizni kell, számos apró részletre kell odafigyelni.

Emellett autófelvásárlás országosan történik, így ha van egy régi autónk, aminek az árából szeretnénk egy másikat venni, esetleg kiegészíteni annak költségeit, akkor ezt könnyedén megtehetjük.

Mit kell feltétlenül tudni a kiválasztott autóról?

Van pár alapvető dolog, amit mindenképpen tudni kell egy választott járgányról.

● A Jármű Szolgáltatási Platformon (JSZP), amelyhez Ügyfélkapu regisztráció szükséges, a rendszám megadásával ellenőrizni tudjuk a jármű előéletét.

● Ha az eladó a hirdetésben feltünteti a rendszámot és a kilométeróra állását, akkor az már jó jelnek tekinthető.

● Kérdezzünk rá a jármű alvázszámára, korábbi sérüléseire, kártörténeteire.

● Fontos kérdés, hogy rendelkezik-e az autó szervizkönyvvel, hiszen előny ha márkaszervizben javította az autót a tulajdonos.

● Vásárlás előtt vizsgáltassuk át az autót egy független szakértővel.

● Ne a kilométeróra állásából, hanem a jármű állapota alapján hozzunk döntést, a futástörténetből nem lehet egyértelműen következtetni az autó állapotára.

● Az, hogy a gépjármű a tulajdonunkba kerüljön annak a feltétele az eredetiségvizsgálat, melynek során ellenőrzik, hogy a gépjárművet vagy annak dokumentumait nem manipulálták-e. Költségét bármelyik fél rendezheti, megállapodás kérdése.

Ha megfelel a gépjármű az autó vásárlásához szerződést kell kötni, amihez a nyomtatvány már elérhetők az interneten.

Egyéb feladataink is vannak az eladás folyamán, mint például egy alapos és részletes hirdetés feladása, a tulajdonosváltás bejelentése. Majd az autó meghirdetése után, ha sikerült vásárlót találni a szerződéskötés következik.

Mi a helyzet akkor ha mi vagyunk az eladók?

Ha ebben az esetben is egyenesen akarunk eljárni akkor az a legjobb ha a hirdetésben feltüntetjük a jármű pontos adatait, az autó állapotát és hibáit. Amennyiben nem vagyunk biztosak az autó állapotában, vigyük el egy átvizsgálásra a szervizbe és a hibákról kérjünk egy jegyzőkönyvet.

De arra is van lehetőség, hogy a készpénzes autófelvásárlónak adjuk el az autót telefonon vagy akár emailben is elérhetőek a hét minden napján.

● Tüntessük fel az autó rendszámát és alvázszámát a hirdetésben, így utána tudnak nézni az előéletének, a kártörténetének is.

● Soroljuk fel az autó kiegészítőit és tartozékait, a szervízkönyvet, a gyári kulcsok számát, a riasztót, az esetleges plusz gumikat és az extrákat is.

● Tegyünk fel néhány jól sikerült fotót, amit a nappali fényben egy tágas helyen készítettünk a lemosott autóról. Belül is takarítsuk ki az autót, távolítsuk el a személyes tárgyainkat.

● Ha személyes találkozóra megyünk, lehetőleg ne egyedül, könnyen megközelíthető forgalmas helyre szervezzük. Ne hagyjuk egyedül a járművet a vevő jelölttel, mert gyakori az átverés. Addig amíg az érdeklődővel beszélgetünk a kísérő manipulálhatja az autót, hogy az észlelt hibára hivatkozva minél olcsóbban tudjanak hozzájutni.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a gépjármű adásvételi szerződését nagyon körültekintően, alaposan tájékozódva, minden lehetséges információnak utánanézve lehet csak megkötni. Figyelni kell nemcsak a gépjárműre hanem a vevő vagy az eladó személyére és hozzáállására is, hogy lehetőleg megússzuk a mostanában gyakori átverést és megelégedve vigyük haza a gépjárművet.

Kapcsolódó cikkek

Az új C4-es felidézi a Citroen történelmét

Az új C4-es felidézi a Citroen történelmét

Végre ismét egy igazi kompaktautó a portfólióban

Megérkezett a VW első elektroautója

A VW első elektroautója

Az ID.3-ban kevés, már ismert dolgot találunk, ám annál nagyobb potenciált rejt a jövőre nézve.

Felfrissült a BMW ötös sorozat

BMW ötös sorozat - Lágy hibridek, tölthető hibridek és megújulás

Felfrissült a BMW 5-ös sorozat, már két lágy hibrid is található a kínálatba